Inspiration og gode råd
Bevar forbindelsen til de unge
En god barndom og ungdom er grundlæggende for at de unge får lyst til at flytte tilbage, når de skal stifte familie. De skal tage herfra med et godt indtryk.
Mange unge vender hjem igen efter endt uddannelse, men det er afgørende, at de bevarer et bånd til hjemegnen, mens de er "ude". Relationen kan bevares på mange måder, eksempelvis:
- Gennem familie og venner.
- Via foreningslivet, hvor man måske fortsat er medlem.
- Via job, studiejob, sæsonjob og praktikpladser i Jammerbugten.
Herudover har Jammerbugt Kommune oprettet Klub Jammerbugt, som netop også er med til at styrke relationen og bevare kontakten til de unge fraflyttere. Klubben er således for de 18-39 årige, der er flyttet fra kommunen, og medlemskabet er gratis.
Medlemmerne bliver inviteret til events, får informationer om job- og karrieremuligheder i Jammerbugten, samt mulighed for at skabe nye relationer og udvide deres netværk.
Har dit lokalsamfund et budskab, vi skal videreformidle til de mere end 400 medlemmer?
👉 Har I f.eks. et lokalt event, som måske kan lokke de unge hjem på besøg, så send os et link til begivenheden på Facebook.
👉 Har I kendskab til ledige job, studiejob eller praktikpladser, så send os information herom.
👉 Eller hvis I har et eller andet nyt fedt tilbud/initiativ til netop denne målgruppe.
Informationen sendes til klubjammerbugt@jammerbugt.dk.
Du kan læse mere om Klub Jammerbugt på: Klub Jammerbugt - bliv inviteret til fede events - Jammerbugt Kommune
Den gode velkomst
En god velkomst er starten på bedre fastholdelse, så borgerne ikke flytter ud af kommunen/området igen.
Den personlige hilsen
Mange sætter pris på en personlig velkomst til byen og evt. en lille gave i form af f.eks. en flaske vin fra den lokale købmand eller lignende. Mange steder står borgerforeningen eller handelsstandsforeningen for at byde velkommen.
Det vigtigste er, at I gør noget og tilpasser det til jeres område og jeres tilflyttere.
Når nye borgere bydes velkommen, kan det være en god idé:
- At opfordre dem til at følge jeres lokale Facebookside, så de kan se hvad der sker i byen og området.
- At fortælle dem om byens fritidsliv, arrangementer og lignende.
Andre initiativer:
- Velkomstarrangement og/eller kort brochure med tilbud og aktiviteter i området. Inviter dem evt. til en
allerede planlagt begivenhed. - Små gaver fra lokale producenter, butikker eller billetter til et lokalt arrangement, den lokale svømmehal eller
lignende.
Eksempler
I Aabybro har borgerforeningen trykt denne folder og i samarbejde med handelsstandsforeningen, er den blevet udleveret til nye tilflyttere sammen med et Jammerbugt Gavekort via ejendomsmæglerne: DerforAabybro
Flere eksemplar fra Andrea... (Folder fra Tranum f.eks.)
Hjælp til velkomstfolder
Vil I have sat en lignende folder i samme layout op for dit lokalområde, er I meget velkommen til at sende tekst og billeder til bosætningskonsulent June Haugaard Mejlholm på juo@jammerbugt.dk.
I skal selv blot stå for tryk af folderen.
Bliv klogere på borgerne, til- og fraflytterne
Jammerbugt Kommune sender hver måned et spørgeskema ud til alle til- og fraflyttere for at blive klogere på deres ønsker og behov.
Herudover indsamler vi data på alle borgerne, f.eks. alder, køn, uddannelse, boligform mv.
Vil du have en rapport med data fra dit lokalområde og blive klogere på deres flyttemotiver, er du meget velkommen til at skrive til bosætningskonsulent June Haugaard Mejlholm på juo@jammerbugt.dk.
Bofællesskaber
Der er i denne tid stort fokus på bofællesskaber, og bofællesskabers samfundsmæssige potentialer i forhold til at fremme bæredygtighed, sundhed og imødegå ensomhed.
Bofællesskaber handler om at bo med fællesskabet i centrum og dele hverdagslivet med andre. Bofællesskaber er i sin fysiske udformning kendetegnet ved tilhørende fællesfaciliteter, der sammen med sociale aktiviteter kan understøtte fællesskabet på tværs af beboerne.
Vil I arbejde med bofællesskaber i jeres lokalsamfund kan I hente inspiration og hjælp her:
www.bofaellesskab.dk - en organisation, som dels udveksler viden og erfaringer mellem eksisterende bofællesskaber og dels arbejder for etablering af nye bofællesskaber – se hjemmesiden.
Bofællesskab - Aalborg Universitet - et site, der samler viden og ressourcer om bofællesskaber, herunder igangværende og nyere forskning om bofællesskaber, både på og udenfor BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, initiativer for at fremme bofællesskaber og andre aktuelle aktiviteter.
Bofællesskaber | Social- og Boligstyrelsen - her finder du bl.a. et kort over den geografiske udbredelse af bofællesskaber opdelt på ejerformer.
naboskaber.dk/profil - her kan du udfylde information om dig selv og dine ønsker til kommende og eksisterende naboskaber og projekter. På den måde er du med til at påvirke placering og udformning af kommende og nuværende projekter, og matche dig med andre mennesker og fællesskaber.

Tilflytter-/bosætningshistorier
Vi bringer løbende bosætningshistorier om tilflyttere og andre borgere rundt omkring i Jammerbugten.
Kender du en god ambassadør fra dit lokalområde, som også matcher jeres målgruppe og er interesseret i at deltage i en historie, så send gerne personens kontaktoplysninger til juo@jammerbugt.dk.
Du kan se et udpluk af historierne på siden Hvad siger tilflytterne?
Værktøjskassen
6 trin til den lokale bosætningskampagne
1. Hvad er eller vil I være kendt for?
Find frem til den eller de par ting, som er særligt ved jeres område. Hvad er jeres lokalsamfunds styrker, som I vil slå på i bosætningskampagnen?
Se evt. inspirationsoplægget fra LABLAND: Lokal identitet
2. Læn jer op ad brandet Derfor Jammerbugt
- Brug #DerforJammerbugt og jeres lokale version, f.eks. #DerforFjerritslev.
- Brug de lokale logoer: Derfor Jammerbugt logoer – Dropbox
3. Definer målgruppen
Jo mere specifikke I er – jo bedre kan I ramme jeres målgruppe.
Det er vigtigt, at der er en rød tråd ift. Jeres DNA/identitet, jeres målgruppe og de initiativer og kampagner, I sætter i gang.
For de fleste lokalsamfund er det oplagt at gå efter at få de unge fraflyttere hjem igen. Men det kan også være seniorer eller fokus på fastholdelse af de voksne par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, eller folk med særlige interesser eller ønsker, som netop jeres lokalsamfund kan tilbyde.
4. Indhold
Godt og relevant indhold er afgørende for, hvor godt I lykkedes med den lokale bosætningskampagne.
I kan evt. hente inspiration i ovenstående eksempler fra ande lokale bosætningskampagner og fra oplægget fra Weltklasse - stor branding for små midler.
Medmindre I selv har erfaring og/eller interesse i markedsføring og kommunikation, er det en god idé at samarbejde med professionelle - både i forhold til indhold og medier.
Kontakt evt. bosætningskonsulenten på juo@jammerbugt.dk / 41911196, hvis I har brug for hjælp til at finde en lokal samarbejdspartner.
5. Medier
Valg af medie afhænger af målgruppe og budskab, men et mix er ofte en god ide.
6. Samarbejde
Samarbejd gerne med erhvervslivet og andre lokalsamfund om fælles tiltag og branding - f.eks. ejendomsmæglere, detailhandlen, produktionsvirksomheder mv. - og tag gerne fat i bosætningskonsulenten på juo@jammerbugt.dk / tlf. 41911196 for sparring og hjælp.
Lokale logoer
Kommunen bruger platformen og logoet "Derfor Jammerbugt", når vi henvender os til potentielle tilflyttere.
Vi har lavet logoet i lokale versioner - f.eks. Derfor Fjerritslev - som I er meget velkommen til at bruge til jeres lokale bosætningskampagner.
Hermed er der en rød tråd til den overordnede bosætningsindsats for hele kommunen.
I kan downloade de lokale logoer i forskellige farver og filformater her: Lokale logoer

Canva - en gratis grafisk designplatform
Canva er en gratis grafisk designplatform, hvor du får adgang til flotte skabeloner, så du nemt kan skabe alt lige fra plakater og logoer til kort og Facebook-opslag.
Canva gør er nemt og tilgængeligt for alle.
Link til siden: canva.com
Introduktionsvideo på YouTube: Kom i gang med Canva
AI - hvordan kan kunstig intelligens hjælpe dig?
AI / kunstig intelligens kan være en stor hjælp i dit arbejde med lokale bosætningskampagner.
Du kan f.eks. bruge AI værktøjer, når du skal idegenerere, researche til nye bosætningskampagner, skrive fængende tekster til Facebook, foldere, projektprospekter eller andet.
ChatGPT er måske nok det mest omtalte AI-værktøj og med god grund. Det er nemlig et utroligt hjælpsomt program, hvis du bruger det rigtigt. ChatGPT er en tekstbaseret AI. Det betyder, at det input, du får ud af den, som hovedregel er tekst.
Vil du have hjælp til at skrive dine tekster med ChatGPT eller andre AI-tjenester, får du det bedste resultat med en udførlig prompt. Se nedenstående eksempel på, hvad du skal "fodre" Chatgpt med for at få et brugbart output.
Husk dog altid at forholde dig kritisk til det output, du får.
Du kan læse mere om ChatGPT og brugen heraf på chatgptkursus.dk.

Samtykkeerklæring ved optagelse af video og billeder
Hvis Jammerbugt Kommune skal kunne bruge jeres lokale videoer, billeder mv., er det vigtigt, at der er skriftligt samtykke med de personer, der fremgår i materialet.
Herudover må der ikke være direkte reklame for private virksomheder.
I kan finde kommunens skabelon til samtykkeerklæring her: Skabelon til samtykkeerklæring.
Facebook annoncering
Hvis I har mod på selv at gå i gang med Facebookannoncering, kan I på facebook.com læse mere om, hvordan du opretter Facebook-annoncer direkte fra din Facebook-side: fra opsætning af din annonceringsmålsætning til budgetfastlæggelse med mere.
Ellers vil vi anbefale, at I samarbejder med professionelle. Kontakt evt. bosætningskonsulenten på juo@jammerbugt.dk / 41911196, hvis I har brug for hjælp til at finde en lokal samarbejdspartner.
Links til nyttige sider
Spørgsmål eller ønsker?
Har du spørgsmål til ovenstående, ønsker til flere værktøjer i værktøjskassen eller brug for anden hjælp i forbindelse med bosætningsindsatsen i Jammerbugt Kommune, så kontakt bosætningskonsulent June Haugaard Mejlholm på juo@jammerbugt.dk eller telefon 41 91 11 96.