- Jeg har fået en god forpagtningsaftale, så jeg udover forbrug betaler en procentsats af min omsætning i husleje. Det betyder, at går det godt for mig, bliver der også flere penge til fiskerne.
Janni er næsten så lokal, som hun kan blive, for hun er født og opvokset i Slettestrand, hvor forældrene stadig driver Hotel Højgården. Efter studentereksamen fra Aalborg Katedralskole, rejste hun ud og tog verden i øjesyn, mens hun overvejede fremtidsmuligheder, og inden hun vendte ”hjem”, nåede hun at bo i både Aalborg, Aarhus og København. Og hun kom ikke alene, for hun havde mødt sin kæreste, Anders, der er fra Bjæverskov og pt uddanner sig til anæstesilæge i Aalborg.
De to lærte hinanden at kende på Svinkløv Badehotel, hvor begge havde feriejob gennem en årrække.
Kaospilot
- En overgang ville jeg være psykolog og havde fuld opbakning fra mine forældre. Senere skiftede jeg mening og tog en treårig uddannelse som kaospilot i Aarhus, og det affødte umiddelbart flere interesserede spørgsmål fra omverdenen.
Men det var i virkeligheden en meget anvendelig og skøn uddannelse, hvor man lærer at anvende sine kreative evner og anskue flere løsningsmodeller. Praksis vægtes ligeså højt som teori, og der er fokus på det hele menneske. Samtidig er det en lederuddannelse, som jeg har god brug for her med hele 17 arbejdere i højsæsonen, fortæller Janni.
De fleste er unge ansat i feriejobs, men vi har også 4 - 5 fastansatte, bl.a. Lilli ”skærerummet”. Lilly er en lokal kvinde på 60 +, som aldrig har lavet andet end at skære fisk, og hun er simpelthen guld værd. Lilli har hjælp af Dorthe, der er i flexjob og ligeledes lokal. De to kan virkelig få noget fra hånden.
Selv står jeg først og fremmest for selve butiksdelen, med hjælp af et par medarbejdere, der er køkkenansvarlige og tilbereder de få, enkle men velsmagende retter, som vi sælger rigtig mange af om sommeren. Det er især populært de dage, hvor folk kan sidde udenfor, hvor der er plads til ca. 100 gæster ved bordene få meter fra havet. I denne sommer har vi haft omkring 700 spisende gæster om dagen, men så har der godt nok også været travlt
Indendørs har vi et stort rum på 1. sal, men klart nok vil gæsterne helst sidde ude, hvis det overhovedet er muligt, for udsigten er i sig selv en oplevelse, og når maden så også smager godt, bidrager vi til en af de oplevelser, som turister husker og fortæller om, når de kommer hjem.
”Fra haw til maw”, som en gæst så rigtigt sagde.
Jeg overdriver ikke, når jeg siger, vi har råvarer i verdensklasse, og både lokaliteterne og beliggenheden lever helt op til en gammel drøm, jeg har haft: Et uformelt sted, tæt ved råvarerne og få men gode retter i topkvalitet. Det er ikke svært at lave god mad, hvis man er indstillet på at bruge penge på råvarerne. Fisk er uforudsigelige på samme måde som vildt, man bestemmer ikke, hvornår de er der.
Vi skal selvfølgelig ikke ligefrem opdrage kunderne, men vi vil gerne give dem lejlighed til at smage fisk, de måske kun kender af navn. Knurhaner, havkat og rødtunger ses sjældent i supermarkederne, og de fleste synes, det er spændende at opleve noget nyt. Vi fortæller også om bæredygtigt fiskeri og forklarer, at når vi ikke sælger laks og rejer, skyldes det, vi ikke fanger de arter i Thorupstrand og at fangstmetoderne derudover sjældent er bæredygtige.
Vi har haft en fantastisk sommer i år, og der har i den grad været tryk på. Jeg kan lide at arbejde, også når der er travlt, men jeg tror, det er godt for sådan én som mig, at vi kun holder åbent fra påske til efterårsferien slutter. Jeg er nemlig en arbejdshest, der har svært ved at begrænse mig, og i de kommende måneder har jeg en anden vigtig opgave, jeg venter nemlig vores første barn til januar, slutter Janni.
Nomineret som Årets Iværksætter 2020
Thorupstrand Fiskehus er indstillet til Årets Iværksætter 2020 da Janni & Co har udviklet virksomheden i en sådan grad, at kunderne strømmer til og dermed har gjort dette fantastiske sted til også at være en økonomisk bæredygtig virksomhed.
(Artiklen er udarbejdet i 2020)