Laboratorievirksomheden som i mange år var kendt under navnet VBM Laboratoriet blev i 2017 opkøbt af den multinationale koncern Eurofins, hvis mission er at være verdens førende netværk af laboratorievirksomheder. Eurofins er i dag den ledende internationale gruppe af laboratorier med mere end 50.000 ansatte på tværs af 800 laboratorier i 50 lande.
Specialistkompetencer er samlet i Aabybro
På laboratoriet i Aabybro har man samlet specialistkompetencer inden for en helt særlig niche - nemlig analyser af bygningsmaterialer og jord. Kundegruppen tæller både private virksomheder samt mindre og store landsdækkende rådgivningsvirksomheder.
”I december 2020 samlede vi hele den danske analyseproduktion af jord og dertilhørende logistik på adressen i Aabybro, hvilket gør, at vi i dag kører med fuld produktion døgnets 24 timer med en kapacitet på udarbejdelse af 30.000 jordprøveanalyser og ca. 10.000-15.000 analyser af bygningsmaterialer pr. måned”, fortæller forretningsleder Thea Fynbo.
Virksomhedens ca. 100 ansatte på adressen i Aabybro sikrer, at jord- og bygningsmaterialeprøver afhentes direkte hos kunden og fragtes til Aabybro, hvor prøverne alt afhængig af type gennemgår en udførlig analyseproces, hvor der måles på værdier af andet olie, tjærestoffer, metaller, PCB og asbest inden resultatet 24 timer senere kan returneres til kunden.
Gode karrieremuligheder for studerende og akademikere
Eurofins VBM Laboratoriet i Aabybro beskæftiger en bred palette af medarbejdere, der tæller både ufaglærte, studerende, integrationsmedarbejdere og højtspecialiserede akademikere. Og får man først foden inden for, så er der for den rette gode muligheder for at gøre karriere.
”Vi er altid på udkig efter talentfulde og højtmotiverede medarbejdere særligt inden for det naturvidenskabelige område, som f.eks. biologer, kemiingeniører og laboranter, og for dem der viser sig at have potentiale, er mulighederne mange”, fortæller Thea Fynbo. ”Vi ansætter mange akademikere, som kommer med den nødvendige naturvidenskabelige baggrund, som er afgørende for vores virksomhed, men vi fokuserer i lige så høj grad på at uddanne de unge studerende, som er hos os i praktik og studiejob. Cirka 50% af vores jordproduktion bemandes fast af studerende, og dem sikrer vi gode rammer og intern træning og uddannelse, så vi er top of mind hos dem, når de efter endt uddannelse, skal ud af søge deres første job. Dertil kommer, at vi også er opsøgende på blandt andet Aalborg Universitets Karrieremesse og DSE-messe, ligesom vi også rekrutterer studerende fra Århus Universitet. Vi er meget bevidste om, at de unge mennesker kommer med helt ny viden, som kan være udviklende for vores virksomhed", fortæller hun videre.
Udvikler metode til sporing af COVID-19 i spildevand
Hos Eurofins VBM Laboratoriet har man også erfaring med prøvetagning af spildevand, og netop denne kompetence fik i 2020 virksomhedens ledelse til at udvikle en metode til sporing af COVID-19 i spildevand. En metode, der kan supplere sundhedsmyndighedernes indsatser i kampen mod COVID-19. Med metoden kan virksomheder og offentlige institutioner få målt indholdet af virus i spildevandet helt ned på enkelte bygninger, og inden de smittede selv har udviklet symptomer. På den måde kan smitten opdages tidligt, og forholdsregler kan tages for at undgå et større smitteudbrud.
”Som netværksvirksomhed har vi adgang til et hold af 50.000 stærke kompetencer på tværs af vores laboratorier rundt omkring i verden, og det var netop disse kompetencer, der var medvirkende til, at vi nu kan hjælpe vores kunder med opsporing af COVID-19 smittede blandt ansatte i f.eks. virksomheder, på plejehjem og sygehuse. Metoden er allerede i brug i flere danske kommuner, og hos Statens Serum Institut samt sundhedsmyndighederne udbreder man løbede metoden”, siger Thea Fynbo.
Læs mere om Eurofins VBM Laboratoriet på www.vbmlab.dk og www.eurofins.dk
(Artiklen er udarbejdet i 2021)