Vi har været på besøg på virksomheden til en snak med virksomhedens CEO, Claus Falk om hvordan virksomheden, som er beliggende i Pandrup Erhvervspark har udviklet sig gennem årene.
I 1990 blev Danphone udskilt fra den daværende telekommunikationsvirksomhed Dancall, og virksomheden har siden da udviklet, produceret og solgt maritime kommunikationssystemer samt produkter til gennemførsel af inspektion af radio- og sikkerhedsudstyr på skibe. Virksomheden har travlt og eksporterer 95% af deres nicheprodukter til flådemyndigheder, systemintegratorer, serviceselskaber og havne i den maritime sektor i mere end 80 lande, og udviklingen peger i retningen af en stadig større efterspørgsel efter Pandrup-virksomhedens produkter, fortæller Claus Falk.
- ”Markedet for Danphone udvikler sig positivt grundet stigende volumen i skibstrafik, udvidelse af skibsveje og øgede krav til kommunikation og sikkerhed til søs fra bl.a. flådemyndigheder. Det betyder vækst i antal systemer og øget udvikling med fokus på funktion, pålidelighed og digitalisering. Mange husker nok episoden i Suezkanalen hvor et containerskib satte sig på tværs og blokerede den trafikerede handelsåre. Dén episode afstedkom et styrket fokus hos de ægyptiske myndighederne på bedre kommunikation til skibe, og det betød blandt andet en ordre på vores produkter.
Krav fra myndigheder og kunder
Den teknologiske udvikling har ændret sig betragteligt i de 30 år Pandrup-virksomheden har eksisteret, og den udvikling har Danphone fulgt med via krav fra kunderne og ikke mindst via de globale standarter, der er på området for maritim sikkerhed.
-Det er klart, at man i vores branche skal være fuldstændig ajour med de krav, der stilles fra de maritime myndigheder. Hovedmyndigheden IMO International Maritim Organization udstikker de globale standarter, som alle verdens lande skal følge, inklusive Danmark. Derudover lytter vi til kundernes ønsker, og endelig er der den generelle teknologiske udvikling. Vi bruger desuden vores brede netværk og samarbejdspartnere i branchen, så vi altid er på forkant”, Lyder det fra Claus Falk.
Nordjylland sidder på maritim specialviden
På verdensplan er der blot 6-10 virksomheder, der leverer samme type produkter som Danphone, og virksomheden er dermed én blandt få virksomheder på verdensplan, som har den fornødne viden på området. Og særligt den danske og nordjyske viden på det maritime område anses som et kvalitetsstempel ude i verden, fortæller Claus Falk.
-”Vi er en fokuseret nichevirksomhed, der prioriterer faglighed, troværdighed og samarbejde internt, men i høj grad også eksternt med bl.a. vores nordjyske maritime klynge MARCOD og uddannelsescentret Martec, hvor Danphone blandt andet hjælper med kurser til skolens elever. I Danmark og ikke mindst i Nordjylland kan vi noget helt særligt inden for det maritime område, og det bemærkes ude i verden, hvor vores ekspertise og produkter i stigende grad efterspørges.
Danphone er siden etableringen i 1990 drevet fra adressen i Pandrup, og virksomheden har hele verden som marked. Nogle af virksomheden første kunder tæller også i dag blandt den brede kundeportefølje, og nye er kommet til via blandt andet et samarbejde med The Trade Council.
-”Vi så potentiale i at styrke vores position på det latinamerikanske marked, og det har vi blandt andet fået hjælp til via Udenrigsministeriets Trade Council. I Danmark har vi et erhvervsfremmesystem, som står klar til at hjælpe virksomheder, og det kan jeg kun opfordre andre virksomheder til at benytte sig af. For os har det betydet, at vi har fået hul igennem til nye flådemyndigheder og dermed nye potentielle kunder”, fortæller Claus Falk.
Erfarne medarbejdere er grundstenen i virksomheden
Danphone beskæftiger i dag 15 medarbejdere, som sikrer grundstenen i virksomhedens salg- og marketingafdeling samt udviklings- og produktionsafdeling. I lighed med virksomheden har medarbejderne flere års erfaring bag sig. Flere af medarbejderne har været ansat i virksomheden i mange år, og netop den viden og erfaring disse medarbejdere har opbygget, er vigtig for virksomheden.
-”Medarbejderne og deres viden på telekommunikationsområdet er afgørende for os. Flere af vores medarbejdere har mange års anciennitet i Danphone, og har tidligere ansættelser fra telekommunikationsbranchen med i bagagen, så vi har i dag en værdifuld medarbejdergruppe, som vi passer godt på. Hvis man skal holde på sine medarbejdere, skal man tilbyde nogle spændende opgaver, og det gør vi hos Danphone, hvor man får lov til at arbejde med maritim sikkerhed som i sidste ende sikrer, at færre skibe kommer galt afsted. Som følge heraf mindskes risikoen for forurening, og således er vi indirekte med til at sikre rent drikkevand”, fortæller Claus Falk.
En ingeniørtung virksomhed
Halvdelen af medarbejderstaben hos Danphone er ingeniører, og særligt de erfarne telecom ingeniører er vanskelige at rekruttere. Ligesom andre teknologivirksomheder efterspørger Danphone også medarbejdere med kompetencer inden for de naturvidenskabelige, matematiske, teknologiske og ingeniørvidenskabelige områder. De såkaldte STEM-kompetencer. Igennem årene har Danphone samarbejdet med viden institutionerne omkring forskellige projekter ligesom virksomheden også har benyttet nogle af de vækstprogrammer, der kobler virksomheder og højtuddannede sammen. Ifølge Claus Falk er der potentialer i have viden institutionerne tæt på.
-”Der er klare fordele ved at drive virksomhed så tæt på en studieby og en lufthavn, som vi gør. Afstanden fra Pandrup til både Aalborg Universitet og UCN kort, men vi skal gøre os interessante over for de studerende, som ofte er tilbøjelige til at vælge arbejdspladser, der ligger i cykelafstand til hjemmet”. Vi er derfor tæt på viden institutionerne, og pt. er vi involveret i et projekt med bl.a. Aalborg Universitet, der handler om at knytte satellitkommunikation og almindelig kommunikation sammen”, fortæller Claus Falk.
Når Claus Falk tager et kig ind i krystalkuglen og de kommende år for virksomheden, så spår han, at satellitkommunikation og mere 5G kommer til at påvirke markedet.
-”For Danphone defineres kundemarkedet som alle lande med kystlinjer, og da intet tyder på færre skibe på havene, så tegner fremtiden positiv for os. Vi skal blot fortsætte med at følge og adoptere de muligheder, den teknologiske udvikling giver os”, slutter Claus Falk.
Fun fact
Hos Danphone er der altid er en lejlighed til at få kage. Både når folk går på ferie, kommer tilbage efter ferie eller skal have vinterdæk på bilen.
(artiklen er udarbejdet i december 2021)