Du er uddannelsesparat, når du vurderes til, at du kan starte og gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår inden for 1 år.
Hvis vi vurderer, at du er uddannelsesparat, vil vi hurtigst mulig igangsætte en indsats, der skal hjælpe dig til at påbegynde og gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår.
Når du modtager uddannelseshjælp, får du et såkaldt uddannelsespålæg. Uddannelsespålægget fungerer som en slags ramme til samarbejde mellem dig og din kommune, indtil du vælger uddannelse og starter på den. I uddannelsespålægget bliver din indsats hen imod uddannelse beskrevet.
Ret til læse-, skrive- og regneundervisning
Hvis du ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, skal du læse-, skrive- og regnetestes. Og hvis testene viser et behov for det, skal kommunen sørge for, at du får læse-, skrive- og regnekurser og eventuelt ordblindekurser. Undervisningen skal som udgangspunkt fortsætte, indtil du har opnået læse-, skrive- og regnefærdigheder, der svarer til folkeskolens afgangsprøve.
Din indsats bliver individuelt tilrettelagt
Indsatsen bliver tilrettelagt ud fra dine konkrete ressourcer og behov og fortsætter helt frem til din uddannelsesstart. Hvis kommunen vurderer, du har brug for det, kan du:
- få mulighed for f.eks. at snuse til forskellige uddannelser og få en fornemmelse af uddannelsesmiljøet
- få anden hjælp af faglig eller social kunst
- få tilknyttet en mentor, som kan støtte dig i tiden på til uddannelsesstart og også under uddannelsen.
Tæt opfølgning frem til uddannelsesstart
Indtil du starter på uddannelsen, vil kommunen løbende følge på din situation. Du får ret til rådgivning og vejledning.
Når du har haft de første tre samtaler med kommunen, indkalder kommunen dig til samtaler - i det omfang det er nødvendigt - for at sikre, at du har fokus på din uddannelse eller kommer nærmere på en uddannelse. For at mindske risikoen for, at du falder fra uddannelsen, vil indsatsen for dig fortsætte i jobcentret helt frem til uddannelsesstart.