You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Strande og havne med Badepunkt-mærket

Jammerbugt Kommune er en del af Friluftsrådets nationale Badepunktsordning. Det betyder, at havnene og strandene med Badepunkt-mærket lever op til en række krav omrking badevandskvalitet. Målet er at sikre gæsterne en god badeoplevelse.

Badepunkter i Jammerbugt Kommune

Strande:

  • Blokhus Strand
  • Ejstrup Strand
  • Grønhøj Strand
  • Klim Strand
  • Rødhus Strand
  • Saltum Strand
  • Slettestrand
  • Svinkløv Strand
  • Tranum Strand

Havne:

  • Attrup Havn
  • Gjøl Havn

Om Badepunkt-mærket

De fleste kommuner på Vestkysten har enten Blå Flag eller Badepunkt-mærket, der begge administreres af Friluftsrådet. Det er desuden også den primære løsning i landets øvrige kommuner med høj turismeaktivitet.

Kravene til badevandskvalitet er de samme, uanset hvilken ordning, der anvendes. Begge ordninger giver også mulighed for at supplere med fælles formidling, wayfinding og tryghedsskabende foranstaltninger, der kan styrke den samlede gæsteoplevelse.

Forskellen består primært i, hvilke faciliteter, services og aktiviteter, der kan tilbydes. Her er Badepunkt-mærket mere fleksibelt, da kommunen her selv har mulighed for at forvalte ordningen, f.eks. i forhold til kørsel og husdyr på strandene. Dvs. at der er adgang for hunde og kørsel på stranden, hvilket er vigtigt for mange af Vestkystens turister.

For at få Badepunkt-mærket skal badestedet:

  • Opfylde de til enhver tid gældende krav for at opnå den bedste badevandskategori ifølge det Europæiske Badevandsdirektiv
  • Have livredningsudstyr og/eller tilstedeværelse af livreddere, der forebygger badeulykker blandt badestedets brugere
  • Have tilstrækkeligt med information til, at badegæsten kan træffe et oplyst valg om at benytte badestedet
  • Det skal være let at finde nærtliggende service og faciliteter

Læs mere om Badepunkt-mærket

Husk de fem baderåd

  1. Lær at svømme
    Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

  2. Gå aldrig alene i vandet
    Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

  3. Læs vinden og vandet
    Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

  4. Lær stranden at kende
    En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

  5. Slip ikke børnene af syne
    Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret. Se også nedenfor.

Analyse af badevand

Jammerbugt kommune sikrer, at badevandet er så rent som overhovedet muligt ved at udtage minimum 10 prøver på ni strande og seks prøver på Gjøl og Attrup Havn i løbet af badesæsonen fra 1. juni-1. september.

Der analyseres for eventuelt indhold af bakterierne E. Coli og enterokokker, som er tarmbakterier fra mennesker og dyr. Coli og enterokokker er også indikatorbakterier, der viser, at andre sygdomsfremkaldende bakterier kan være til stede i vandet, hvorfor der måles på netop dette i badevandet.

Viser det aktuelle analyseresultat, at antallet af E. coli er under 500 pr. 100 ml, og enterokokker er under 185 pr. 100 ml, anses badevandskvaliteten for at være i orden. Ved højere værdier udtages der ekstraprøver, og resultaterne drøftes i samråd med embedslægen.

Konstaterer Jammerbugt Kommune ved tilsyn, at badevandet er forurenet, skal kommunen afhjælpe forureningen eller straks oplyse om badeforbud eller frarådning af badning.

Badevandskvaliteten vurderes baseret på data fra fire på hinanden følgende år, dvs. på mindst 16 prøver. Indholdet af E-colibakterier og Intestinale enterokokker vurderes statistisk og klassificeres inden for fire klassifikationer:

  1. Ringe kvalitet
  2. Tilfredsstillende kvalitet
  3. God kvalitet
  4. Udmærket kvalitet

Jammerbugt Kommunes badevand er de seneste mange år klassificeret som udmærket kvalitet.

PFAS

2022

I 2022 opfordrede miljøministeren og Miljøstyrelsen alle kommuner til at foretage badevandsanalyser for stofgruppen PFAS.

Alle steder i Jammerbugt Kommune overholder gældende vejledende grænseværdi for PFAS. Læs mere her

2023

I 2023 lavede Miljøstyrelsen en ny undersøgelse af badevand og havskum på udvalgte danske strande. Alle prøverne var markant under EU's grænseværdi. Undersøgelsen resulterede dog i, at kontakt med blivende havskum frarådes.

Kontakt med havskum frarådes

Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder direkte kontakt med blivende havskum, som ligger på stranden. De oplyser, at kortvarig og forbigående kontakt med havskum ikke medfører en akut sundhedsmæssig risiko. Ved eventuel kontakt med havskummet, bør man vaske huden med rent vand.

Se mere på Miljøstyrelsens hjemmeside

Badevandsprofiler

EU har vedtaget, at der skal udarbejdes en badevandsprofil på udvalgte strande.

Badevandsprofiler er beskrivelser af badeområderne, både med hensyn til omgivelserne og sundhedsmæssige risikofaktorer samt foranstaltninger til sikring af de badendes sundhed.

En badevandsprofil skal bl.a. bestå af:

  • En beskrivelse af de fysiske, geografiske og hydrologiske egenskaber ved badevandet og ved andet overfladevand i tilstrømningsområdet, der kan være kilde til forurening
  • En liste over og vurdering af årsagerne til forurening, der kan påvirke badevandet og skade de badendes sundhed
  • En vurdering af risikoen for opblomstring af blågrønalger (cyanobakterier) og andre algetyper.
  • En beskrivelse af foranstaltninger til afhjælpning af eventuelle problemer med badevandskvaliteten
  • En klassifikation af badevandet

Jammerbugt Kommune har udarbejdet badevandsprofiler på ni strande:

Se landets øvrige strandes badeprofiler

Kontakt

Vækst- og Udviklingsforvaltningen

Lundbakvej 5
9490 Pandrup
Telefon: 72 57 77 77
Mail: vu@jammerbugt.dk

Team Plan

Arendse Dahlstrøm-Kronborg
Telefon: 72 57 76 68 / 41 91 26 68
Mail: ada@jammerbugt.dk