You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Nyhed fra 12.09.2024

Projekt med fokus på den sidste tid

Opkvalificering af medarbejdere, en mængde tilgængeligt info-materiale og invitationer til to borgermøder. Med projekt ”Den Sidste Tid” er ønsket at klæde både borgere og ansatte i Jammerbugt Kommune på til snakken om, hvordan den enkelte ønsker at dø.

Kom til borgermøde om "Den sidste tid" onsdag d. 30. oktober

  • Borgermøde i Pandrup (Jetsmark Idrætscenter) kl. 13. d.30. oktober. Læs mere og tilmeld dig HER
  • Borgermøde i Brovst (Sport og Kulturcenter Brovst) kl. 16. d.30. oktober. Læs mere og tilmeld dig HER
  • Tilmelding er også mulig på tlf. 72 57 89 90, i tidsrummet mandag til torsdag kl. 9.30-13.00

Tilmeldingsfrist er d. 25. oktober

Der er mange muligheder for selv at sætte sit præg på den sidste tid, og den måde man ønsker at dø på. Skal det for eksempel helst være derhjemme? Og hvordan ser ønskerne til genoplivning og livsforlængende behandling ud?
En grundlæggende forudsætning for, at den enkeltes ønsker kan efterkommes, er dog at andre kender til dem – de nærmeste, lægen eller de ansatte i ældreplejen.

Ingen af os kan forudsige omstændighederne omkring vores egen død (...) Derfor er det vigtigt, at vi får talt med vores nærmeste og de relevante fagpersoner i god tid.

Ib Nellemann, formand i Social- og sundhedsudvalget

Projekt ”Den sidste tid”, som Jammerbugt Kommune i samarbejde med Aalborg Kommune og Region Nordjylland står bag, fokuserer på at øge kendskabet til de forhold omkring døden og de sidste dage, som man selv kan bestemme over. Målet med projektet er også at komme berøringsangsten til livs og opmuntre til at tage den snak, som mange synes er svær.

”Ingen af os kan forudsige omstændighederne omkring vores egen død, og vi ved heller ikke, hvor længe vi er i stand til selv at fortælle om de ønsker, vi har i den sammenhæng. Derfor er det vigtigt, at vi får talt med vores nærmeste og de relevante fagpersoner i god tid. Det er også vigtigt, at de fagpersoner vi omgiver os med – både i hospitalsvæsenet og ældreplejen, kender til muligheder og lovgivning på området, så de kan rådgive og vejlede. Med projekt ”Den Sidste Tid” ønsker vi at ruste både borgere og kommunens ansatte til at tage snakken,” siger formand for Social- og sundhedsudvalget, Ib Nellemann.

Ambassadører viderebringer vigtig viden

Som et led i projektet er der dette forår uddannet en række ”Den Sidste Tid”-ambassadører fra hvert af kommunens plejehjem og i sygeplejen og hjemmeplejen. De er nu i gang med at implementere indsatsen på deres arbejdspladser og vil være tovholdere i det videre projektforløb.

I undervisningen af ambassadørerne har der blandt andet være fokus på samtalen med borgerne, på lovgivningen og på kommunens instruks om registrering af fravalg af livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg – og hvordan disse beslutninger skal overleveres ved indlæggelse og udskrivning.

Der er også lagt stor vægt på samarbejdet med de praktiserende læger, med præhospitalets paramedicinere, med Aalborg Universitetshospital og med Aalborg Kommune.

Derudover er der produceret en mængde materiale til borgere som ønsker at tage hånd om deres egen død, deres pårørende og fagpersoner. Materialet ligger frit tilgængeligt på jammerbugt.dk under ”Den Sidste Tid”.

Vi håber på fulde huse, så vi kan komme berøringsangsten til livs

Per Halsboe-Larsen, siger næstformand i Social- og sundhedsudvalget - om de to borgermøder d. 30. oktober.

To borgermøder om den sidste tid

Som et vigtigt led i projekt ”Den Sidste Tid” inviterer Jammerbugt Kommune i samarbejde med Seniorrådet i Jammerbugt Kommune og Ældre Sagen onsdag d. 30. oktober om eftermiddagen til to borgermøder om den sidste levetid og den gode samtale om døden.

Oplægsholder på møderne er Ove Gaardboe, som er overlæge og konsulent i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, og som har været konsulent på projekt ”Den Sidste Tid” i Jammerbugt Kommune. Hans oplæg vil veksle mellem oplæg og diskussion med mødedeltagerne i en slags ”Højlunds Forsamlingshus”.

”Med de to borgermøder er ønsket, at deltagerne går klogere hjem, men også lettet om hjertet i den forstand, at de har mod på at få taget den snak, som mange ellers udskyder så længe, at det bliver for sent. Vi håber på fulde huse, så vi kan komme berøringsangsten til livs,” siger næstformand i Social- og sundhedsudvalget, Per Halsboe-Larsen.

Møderne finder sted i Jetsmark Idrætscenter og Sport- og Kulturcenter Brovst og vil blive annonceret i Ældresagens efterårsprogram og her på jammerbugt.dk

Find info-materiale

Vil du gerne tænke den sidste tid igennem og informere dit netværk? Er du pårørende? Er du ansat i ældreplejen? Her kan du finde information og vejledning om den sidste tid.