2023 blev året, hvor Museum for Papirkunst i Hune inviterede alle Nordjyllands plejecentre indenfor. I alt 1031 beboere fra plejecentre i 9 nordjyske kommuner har i årets løb besøgt kunstmuseet, som fik idéen til at lave et projekt målrettet plejecenterbeboere og herefter søgte og fik støtte til projektet fra Melsen Fonden.
”Vi ville gerne gøre noget for de ældre på plejecentrene, som i nogle sammenhænge godt kan være en overset gruppe. For mange i den generation gælder det desuden, at papirklip bringer dem tilbage til gode minder om for eksempel ophæng, papirklip- og foldning. Vi ville gerne vise dem, hvad museet har at byde på og sætte en dag sammen særligt til dem,” fortæller Anna Marie Falk, som er museumskoordinator på Museum for Papirkunst.
Råd fra Jammerbugt Kommune
Med udgangspunkt og støtte i egen kommune rådførte museet sig indledningsvist med områdelederen for plejecentrene i Jammerbugt Kommune om strukturen på projektet, og hvordan man fik kontakt til de nordjyske plejecentre. Jammerbugt Kommunes demenskoordinatorer blev desuden taget med på råd, da der skulle sammensættes en god dag for målgruppen.
”Her fik vi værdifulde råd og god vejledning – blandt andet til at gøre dagen så god som mulig for borgerne,” fortæller Anna Marie Falk.
Imponerende og hyggeligt
Programmet til plejecentrene bød på en rundvisning på museet efterfulgt af muligheden for selv at arbejde lidt i stedets værksted. Der blev sluttet af med kaffe, kage og en gave til hver enkelt i form af et papirklip designet af kunstner, Bit Vejle, som har grundlagt museet.
Centerleder, Trine Maria Klitgaard fra Solgården Plejecenter i Fjerritslev, fortæller at man herfra nød besøget.
”Vi sendte cirka 20 beboere afsted til Museum for Papirkunst. De var imponerede over det, de så – hvor meget man kan skabe med papir og saks, og så syntes de bare, at det var en rigtig hyggelig dag.”
Vellykket besøgsprojekt
På Museum for Papirkunst har man nydt alle besøgene og de positive tilbagemeldinger.
”Vi ville gerne give vores gæster fra plejecentrene et spændende og hyggeligt besøg sammen med oplevelsen af, at de hver især var hjerteligt velkomne. Ud fra den respons vi har fået og det indtryk, vi har haft under besøgene, er det lykkedes, og det gør os oprigtig glade og varme om hjertet,” konstaterer Anna Marie Falk med et smil.
Museet overvejer at sætte lignende projekter i søen til andre afgrænsede målgrupper, men det kræver i så fald ny økonomisk støtte.