You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Nyhed fra 07.10.2024

Tag dine natursten til genbrugspladsen og skab liv i Limfjorden

Nu kan du aflevere dine natursten fra have eller mark på genbrugspladserne i Jammerbugt Kommune. Herfra lægges de ud i Limfjorden som stenrev, der fungerer som vækstmiljøer for fisk, hummere og andre smådyr.

Engang lå der masser af sten på havbunden i de danske farvande, og de blev flittigt fisket op til havnemoler, kystsikring og andre anlægsprojekter. Men efterhånden blev det klart, at stenrev har en funktion på havets bund som gemme- og tilholdssteder for småfisk og andet liv, og derfor blev det i 2010 forbudt at hente sten op fra havbunden. Men med mindst 8 millioner kubikmeter opfiskede sten fra danske farvande, var skaden sket – de gode tilholdssteder for fisk og bunddyr var væk.

De seneste år er man derfor flere steder begyndt at genoprette havbunden ved at lægge stenene tilbage. Det sker blandt andet i Limfjorden, hvor de første sten blev lagt tilbage i sommer.

Som Limfjordskommune vil vi gerne være med til at sikre et godt havmiljø og en sundere fjord, og med indsamling af natursten på kommunens genbrugspladser, kan alle give en hånd med opgaven.

Lisbet Emmery, næstformand i Teknik- og miljøudvalget og medlem af Limfjordsrådet

Fælles indsats for en sundere fjord

Nu melder Jammerbugt Kommune sig på banen som sten-indsamlingskommune. Initiativet kommer fra Teknik- og miljøudvalget, som på sit møde d. 2. september besluttede at blive en del af naturgenopretningsprojektet i Limfjorden. Derfor er der nu mulighed for at aflevere tiloversblevne natursten fra haver eller marker på kommunens fire genbrugspladser.

”Som Limfjordskommune vil vi gerne være med til at sikre et godt havmiljø og en sundere fjord, og med indsamling af natursten på kommunens genbrugspladser, kan alle give en hånd med opgaven. Det er et vigtigt projekt, som jeg tror, mange har lyst til at bidrage til. Forhåbentligt kan vi på sigt sige, at vi ved fælles hjælp fik rakt fiskene og fjorden en hjælpende hånd, da det var nødvendigt,” siger næstformand for Teknik- og miljøudvalget, Lisbet Emmery, som også er Jammerbugt Kommunes repræsentant i Limfjordsrådet.

Vigtige vækstmiljøer

Hidtil er indsamlingen af sten kun sket i Aalborg Kommune, hvor der med overskudssten fra bygge- og anlægsopgaver, Nordværks genbrugspladser, marksten fra landmænd og sten fra virksomheden RGS Nordic i sommer kunne lægges cirka 500 ton sten på fire forskellige rev i Limfjorden.

Siden da er der allerede, blot fra genbrugspladserne i Aalborg Kommune, samlet 61 ton natursten, og de suppleres altså nu med sten fra Jammerbugt Kommune. Her bliver der mulighed for at give vandmiljøet i Limfjorden en hånd ved at aflevere sine sten på genbrugspladserne i Pandrup, Aabybro, Brovst og Fjerritslev.

”På stenrev sætter sig tang, der producerer ilt og giver livsvigtige skjulesteder for krebsdyr, fiskeyngel og andre smådyr. På den måde fungerer stenrev som uundværlige vækstmiljøer for livet under havoverfladen. Hvis vandmiljøet og fiskebestanden i Limfjorden skal få det bedre, er udlægning af sten derfor en rigtig god idé. Vi håber, mange vil være med i projektet og donere natursten til Limfjorden,” siger Christian Hem, formand for Teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune.

Indsamling / udlægning af sten

  • Tag dine natursten med på genbrugspladserne i Pandrup, Aabybro, Brovst og Fjerritslev og aflevér dem her. 
  • Stenene skal være større end 10 cm. Der må ikke være iblandet byggeaffald såsom fliser, murbrokker mv.
  • Her skal der etableres stenrev i Limfjorden: https://presscloud.com/file/93/936466473993439/Kort_over_hvor_de_nye_stenrev_skal_etableres.png
  • Læs mere om udlægningen af stenrev i Danmark https://marinnatur.dk/naturgenopretning/stenrev/
  • Stenudlægningen i Limfjorden er en del af Kysthjælperprojektet, som er sat i søen af Danmarks Sportsfiskerforbund, og som i alt omfatter fire danske farvande.
  • Limfjordsekretariatet (Limfjordsrådet) er tovholder på stenudlægningen i Limfjorden, som er igangsat af Aalborg Kommune, og hvor Nordværk står for selve indsamlingen af sten.
  • Kysthjælperprojektet har fået økonomisk støtte fra flere fonde herunder Hedeselskabet, Norlys Vækst Pulje, Niras, Friluftsrådet og Lunar Bank.