Lørdag d. 16. november kl. 9-12 kommer RøgalarmPatruljen forbi udvalgte boligområder i Fjerritslev for at tilbyde et tjek af beboernes røgalarmer. Hvis beboerne ikke har en røgalarm, sætter patruljen én op ganske gratis - og har den eksisterende røgalarm brug for nye batterier, skifter patruljen batterierne, så røgalarmen virker igen.
Besøgene skal skabe opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er at have virksomme røgalarmer i boligen – for de kan redde liv.
RøgalarmPatruljen består af unge KFUM-spejdere fra lokalområdet samt lokale brandfolk fra Nordjyllands Beredskab og Falck.
Patruljen kommer på besøg i udvalgte boligområder, som vil blive orienteret på forhånd.
Vidste du, at:
- Der er i gennemsnit omkommet 56 personer ved utilsigtet brand hvert år de seneste 10 år i Danmark
- Størstedelen af de omkomne i dødsbrande er over 50 år
- Uforsigtighed ved rygning er den hyppigste årsag til dødsbrande
- I mindst halvdelen af de boliger, hvor der opstår en dødsbrand, er der ikke installeret en røgalarm
- BrandBevægelsen og TrygFonden har siden 2007 samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed og har gennem årene sat knap 15.000 røgalarmer op hos udsatte borgere
- Omkring 250.000 danskere har i løbet af de seneste fem år haft brand i hjemmet
- Cirka 650.000 danske hjem mangler en røgalarm
- En røgalarm er vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling – den vil derfor opdage en brand allerede i opstartsfasen, så du kan nå at slukke den eller få dig selv og andre ud af boligen
- Tjek dine røgalarmer jævnligt, mindst én gang om året. Test også, når du har været væk i længere tid, da batterierne kan løbe tør, uden at du har hørt den advarselslyd, der fortæller, at de er brugt op. Tryk på testknappen – røgalarmen bipper, hvis den stadig virker.
- Hvert år bør røgalarmen rengøres. Fjern støv med en børste eller støvsuger, og rengør alarmen med en blød og fugtig klud.
Kilde: Beredskabsstyrelsen, Brandbevægelsen og TrygFonden